+90 (212) 356 44 46
·
info@coskunhukuk.com.tr
·
Pzt - Cuma 08:30 - 18:00
Bize Ulaşın

Boşanma Avukatı İstanbul

Türk Medeni Kanunu'nun 161-184 maddelerince belirlenen boşanma durumu evlilik ve evliliği sona erdiren bir husustur. Yasalara göre boşanma ancak dava ile gerçekleşir, hakimin vereceği karar ile mümkündür. Mahkemede alınan nihai kararı aleyhine olan taraflardan biri bu karara karşı istinaf hakkı elde etmektedir.

Kanuni süreç mahkemenin gerekçeli kararının tebliğ edilmesinden itibaren boşlar. Mahkemeler boşanma davasında, Anayasa'nın 141/3. maddesi ve HMK'nın 297. maddesinin /3. bendine göre verilecek kararda iki tarafın her birinin iddia ve savunmalarının özeti, anlaştıkları ve anlaşamadıkları durumlar, çekişmeli oldukları konulara ilişkin deliller, delillerin tartışılması, ret ve üstün tutulma nedenler, sabit görülen vakalarla bunlardan çıkarılan sonuç ve hukuki sebebi açıkça göstermek zorundadır.

Mahkeme kısa karardan sonra kararını Yargıtay denetimine uygun olarak gerekçeli bir şekilde açıklamadığında bir bozma nedeni ortaya çıkar. Boşanma kararı için kanuni yollara başvurulduğu zaman bu hususlara muhakakk dikkat edilmelidir.

Boşanma davanızı tecrübeli ve uzman bir boşanma avukatı ile takıp etmeniz rahat bir şekilde boşanma süreci geçireceğinizin en büyük teminatıdır.

Türk Medeni Kanunu'na göre hangi hususlar boşanma sebebidir?

Türk Medeni Kanunu'nda belirtilen sebebpler dışından herhangi bir nedenle boşanmaya karar veremezsiniz. Türk Medeni Kanunu'nda belirtilen boşanma sebepleri aşağıdaki gibidir;

  • Zina(TMK 161)
  • Hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış(TMK 162)
  • Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme(TMK 163)
  • Terk(TMK164)
  • Akıl hastalığı(TMK165)
  • Evlilik birliğinin temelinden sarsılması(TMK 166)

İki tür boşanma davası vardır:

  • Anlaşmalı boşanma
  • Çekişmeli boşanma

Anlaşmalı boşanma şartları nedir?

Anlaşmalı boşanma davası açabilmek için evliliğiniz minimum 1 yıl sürmelidir. Aksi bir durumda mahkeme, evlilik birliğinin temelden sarsılmış olup olmadığını araştıracak ve bu araştırma sonrasında karar verecektir. Eşler ya birlikte dava açmalıdır ya da bir eş tarafından açılan boşanma davasını diğer bir eş kabul ediyor olmalıdır. Eşler arasında bir protokol hazırlanarak dava açıldığında veya ilk duruşma süresine kadar mahkemeye sunulması gereklidir.

Mahkeme boşanma kararını ne zaman verir?

Boşanma kararının açıklanması mahkemelerin yoğunluğuna göre değişmektedir. Duruşma gününde boşanacak eşlerin ikisi de bizzat duruşmaya katılım göstermelidir. Hakim ilk duruşmada eşleri dinler. Ayrıca hakim protokoldeki hususlara göre boşanmaya hızlıca karar verebilir. Protokolde anlaşılmayan, eksik, hatalı hususların durumu halinde hakim tarafından boşanacak eşlere sorular yönelterek iradelerini öğrenip tutanağa yansıtarak buna göre karar da verilebilmektedir. Boşanma kararının zaman alacaktır. Mahkemeden kararı alıp temyiz etmeyeceğinizi belirtmeniz durumunda karar kesinleşmektedir. Mahkeme, nüfus müdürlüğüne yazı yazarak boşanmayı bildirir.

Çekişmeli boşanma davalarında ise eşlerden biri boşanmak istemeyebilir. Konulardan biri üzerinde anlaşmaya varılmamasından ötürü dava çekişmeye kalabilir. Çekişmeli boşanma davaları uzun süre almaktadır.

Boşanma davalarınızın hızlıca gerçekleşebilmesi için profesyonel bir yardım almanız ve İstanbul'da boşanma avukatı ile çalışmanız sizin lehinize olacaktır.

Boşanma avukatı mı arıyorsunuz?

+90 (850) 833 04 12 arayarak ve info@coskunhukuk.com.tr e-posta göndererek bizimle irtibata geçebilirsiniz!



Yardım edecek bİrİnİ mİ arıyorsunuz?

Hemen yardımcı olabiliriz!

+90 (212) 356 44 46

info@coskunhukuk.com.tr
· Pazartesi – Cuma 08:30 - 18:00